2 cawan (480ml) half and half - campuran half cream dan half susu segar
5 biji telur kuning
2/3 cawan (130gm) gula pasir
1 1/2 camt esen vanila
2/3 cawan strawberry puree - lihat resepi disini
cara:
- masukkan cream dan susu di dalam mangkuk tahan panas dan masak dengan api yang sederhana panas sehingga keluar wap
- jangan masak sampai mengelegak
- tutupkan api dan biarkan sejuk
- kemudian itu dengan menggunakan mixer pukul telur kuning dengan gula sehingga kembang dan gebu
- tuangkan susu dan cream yang telah dimasak tadi ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit sambil dipukul lagi
- setelah itu masaklah dengan menggunakan kaedah double boiler sehingga adunan menjadi pekat sedikit
- tutupkan api dan sambil dikacau dalam beberapa minit supaya not overcook
- masukkan esen vanila dan kacau lagi
- setelah itu masukkan strawberry puree dan kacau sehingga sebati
- tuangkan ke dalam bekas kedap udara dan simpan di dalam freezer sehingga tepi ice-cream sedikit keras selama 3 jam
- selepas 3 jam keluarkan dan pukul lagi selama 3-5 min sehingga ice-cream menjadi gebu
- simpan semula di dalam freezer dan lakukan lagi proses ini sebanyak 2 kali
0 comments:
Post a Comment