Bahan-bahan:
1 kg peha ayam - dicuci bersih2
1 cawan minyak
1 paket rempah kari - di campurkan dengan air supaya menjadi pes
1/2 cawan air
1/2 kotak santan
30sen rempah tumis (buah pelaga, bunga cengkih dan kulit kayu manis)
3 biji cili hijau - dibelah dua tapi jangan sampai terputus
4 biji ubi kentang - di potong wedges dan digoreng
sedikit bawang goreng
garam dan gula secukup rasa
daun pudina - dihiris
Bahan2 kisar:
3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
cara:
1. peha ayam dan ubi kentang digoreng terlebih dahulu. ketepikan - ayam digoreng lembab tidak perlu di lumurkan dengan garam dan serbuk kunyit
2. panaskan minyak lalu di masukkan rempah ratus, setelah ianya wangi masukkan pula bahan2 kisar lalu dikacau sehingga garing sedikit
3. kemudian masukkan rempah kari, air, santan, garam dan gula secukup rasa
4. setelah sebati masukkan pula peha ayam dan cili hijau lalu digaul sehingga rata
5. setelah masak boleh diangkat dan dihiaskan dengan ubi kentang goreng, daun pudina dan bawang goreng
0 comments:
Post a Comment