Pages

24 August 2009

Acar ikan

Bahan-bahan:
500gm ikan bawal - dalam 2 ekor
garam dan kunyit serbuk secukupnya
minyak untuk menggoreng

Bahan2 kisar:
8-10 tangkai cili kering
1/4 sudu makan ketumbar biji
1/4 sudu makan jintan putih
1cm halia
1cm kunyit hidup
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar

Bahan2 tumis:
1/2 sudu teh halba
1/4 sudu teh biji sawi
2 sudu makan cuka
120gm air - tambah jika mau kuah lebih
10gm kismis - optional
80gm karot - dihiris memanjang
80gm timun - dibuang hatinya dan dihiris memanjang
2 biji lada merah - di belah dua
2 biji lada hijau - dibelah dua
80g bawang kecil - di belah dua
Minyak untuk menumis
garam & gula secukupnya

cara:
  • lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit
  • goreng sehingga masak dan keperangan
  • angkat dan ketepikan
  • panaskan minyak lagi
  • tumiskan bahan2 kisar, masukkan biji sawi dan halba
  • tumis sehingga garing dan wangi
  • tuangkan air, cuka, garam dan gula secukupnya
  • bila mendidih masukkan ikan, bawang kecil, lada merah & hijau, karot dan timun
  • kacau rata
  • angkat dan hidangkan

source: rossya

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin