Pages

6 August 2009

Kerala chicken curry

Bahan-bahan:
1kg ayam - dipotong kecil
1 labu bawang besar - dikisar/ditumbuk
2 biji buah tomato - dicincang halus
3 sudu kecil serbuk ketumbar
1 1/2 sudu kecil serbuk cili
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
3/4 sudu kecil serbuk garam masala
1 cawan santan
2 sudu kecil ginger paste
2 sudu kecil garlic paste
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
sedikit daun ketumbar untuk taburan

cara:
  • panaskan minyak
  • tumiskan bawang sehingga wangi
  • kemudian masukkan ginger dan garlic paste
  • kacau rata
  • masukkan buah tomato dan kacau selama 2 min
  • setelah itu masukkan pula serbuk ketumbar, serbuk cili, serbuk garam masala dan serbuk kunyit
  • kacaukan sebati
  • masukkan sedikit air dan renehkan selama 15 min supaya rempah masak betul
  • setelah itu masukkan ayam dan kacaukan sehingga sebati dengan rempah
  • masak dengan api sederhana panas sehingga ayam masak lebih kurang 45 min
  • pastikan ayam empuk dan kuah menjadi pekat barulah di masukkan santan
  • kacaukan sebentar sebelum ditaburkan dengan daun ketumbar
  • tutupkan api dan hidangkan dengan nasi putih

source: muna

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin