Pages

8 August 2009

Kek lapis pandan choc-berry

Bahan-bahan:
500gm mentega
150gm gula pasir
1 camb ovalette
10 biji telur
1 tin (397gm) susu pekat (condensed milk)
260gm tepung hongkong - kalau tak ada boleh guna tepung gandum
100gm horlicks
2 camb serbuk koko - dibancuh dengan 2-3 camb air panas
1 camb chocolate emulco
1 camt pewarna cokelat - kalau tak letak pun tak apa sebab choc emulco dah gelap
50gm jem strawberry - boleh juga ditukar kepada perasa lain
1 camt pewarna merah
50gm kaya
1/2 camt pandan emulco - kalau tak ada boleh guna pandan paste + 1 camt pewarna hijau

cara:
  • griskan loyang 10" x 7" dan ketepikan
  • pukul mentega, gula dan ovalette sehingga gebu dan kembang
  • masukkan telur satu persatu sambil dipukul rata
  • kemudian masukkan susu dan pukul lagi dengan kelajuan sederhana
  • masukkan pula tepung dan horlicks sambil dipukul lagi pada kelajuan yang rendah sehingga sebati
  • selepas itu bolehlah dibahagikan adunan kepada 4 bahagian/mangkuk
  • biarkan satu mangkuk tanpa warna
  • satu mangkuk di campur dengan bancuhan serbuk koko dan chocolate emulco
  • kacaukan sehingga sebati
  • satu mangkuk lagi dicampurkan dengan jem strawberry dan pewarna merah
  • kacaukan sehingga sebati
  • mangkuk yang akhir di masukkan kaya dan pandan emulco
  • kacaukan sehingga sebati
  • bakar dengan menggunakan api grill dengan lapisan plain dahulu selama 6 min atau keperangan
  • keluarkan loyang dan tekan2kan kek tadi dengan menggunakan belakang sudu supaya mengeluarkan lebihan angin (lakukan proses ini untuk setiap lapisan yang telah dibakar)
  • kemudian barulah dimasukkan adunan untuk lapisan kedua letakkan lapisan chocolate dan bakar lagi
  • lapisan ketiga letakkan lapisan merah dan akhir sekali lapisan hijau
  • untuk memastikan kek tidak cepat basi selepas lapisan akhir dibakar bolehlah ditukarkan kepada suhu biasa 180C dan bakarkan selama lebih kurang 10 min
  • setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dikeluarkan dari tin
  • potong dan hidangkan

note: 16 lapisan kesemuanya dengan 4 lapisan untuk setiap warna dengan meletakkan 2 1/2 senduk untuk setiap lapisan - ini bergantung pada jenis senduk yang digunakan (di dalam gambar saya hanya buat separuh adunan sahaja)

source: bro rozzan (diubah sedikit)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin