Pages

6 August 2009

Nutella twist bread


Bahan-bahan:
250gm tepung roti
25gm gula kastor
1 camt garam
1 camt instant yeast
120ml susu segar
1 biji telur - dipukul sedikit
30gm unsalted butter

nutella secukupnya
sedikit olive oil - untuk sapuan atas roti

cara:
  • masukkan semua bahan doh ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
  • tunggu sehingga siap selama 1 1/2 bergantung pada jenis BM
  • kemudian keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • bentukkan semula doh menjadi bulat besar dan rehatkan selama 10 min
  • kemudian canaikan doh tadi menjadi bentuk rectangular (seperti dalam gambar)
  • potong dua doh yang telah dicanai tadi
  • kemudian sapukan kedua2 doh tadi dengan nutella (lihat gambar)
  • gulungkan setiap satu seperti swiss roll (lihat gambar)
  • kemudian ambil kedua2nya dan ditwistkan (cara ikut selera masing2)
  • letakkan ke dalam loayng yang telah digris terlebih dahulu
  • setelah itu biarkan doh naik dua kali ganda selama 45 min ke 1 jam
  • jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
  • apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
  • kemudian bakar pada suhu 180C selama 30-35 min atau sehingga masak dan keperangan
  • setelah itu keluarkan dari oven dan sapukan permukaan roti tadi dengan sedikit olive oil supaya ianya sentiasa lembut
  • setelah sejuk bolehlah dipotong dan dihidangkan untuk minuman petang

source: happy home baking

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin