Pages

1 August 2009

Masak lemak cili api daging

Bahan-bahan:
500gm daging
1 liter air
2 cawan santan pekat - dari 1 biji kelapa
2 batang serai - diketuk
2 keping asam keping
1 helai daun kunyit - disiat2kan
garam dan gula secukup rasa

Bahan2 kisar:
10-15 tangkai cili padi - kepedasan bergantung pada selera masing2
3cm halia
2 biji bawang merah
3cm kunyit hidup

cara:
  • daging dihiris nipis
  • kemudian direbus dengan 1 liter air dan serai sehingga lembut dan air rebusan tinggal sama banyak dengan daging
  • kemudian masukkan bahan2 kisar, santan, asam keping, daun kunyit, garam dan gula secukupnya
  • masak sehingga mendidih dan kuah pekat
  • hidangkan bersama2 dengan nasi putih dan ulam2an

note: daging boleh digantikan dengan perut

source: k.hanieliza

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin