2 biji ubi kentang saiz besar - direbus dan dilenyek halus
1/2 biji bawang besar - dicincang/dadu halus
2 sudu besar daging/ayam cincang
1 sudu besar mentega
garam dan serbuk lada sulah secukupnya
bahan-bahan sos krim:
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum
1/2 - 1 cawan susu segar
garam dan serbuk lada sulah secukupnya
1 biji telur - dipukul sedikit
breadcrumbs/serbuk roti secukupnya
bahan-bahan sos pencicah - gaul rata:
mayonaise
sos cili
sos tomato
cara:
- panaskan mentega di dalam kuali
- tumiskan bawang besar sehingga naik bau
- kemudian masukkan daging/ayam cincang, garam dan serbuk lada sulah secukupnya
- kacau sehingga daging/ayam masak
- padamkan api
- masukkan ubi kentang yang telah dilenyekkan tadi dan gaulkan sebati
- ketepikan
- panaskan mentega di dalam periuk
- masukkan tepung dan kacau sehingga ianya bertukar menjadi perang
- kemudian masukkan susu segar
- sentiasa kacau supaya tidak berketul
- masak sehingga pekat
- kemudian tuangkan ke dalam adunan ubi kentang tadi (jangan tuangkan kesemuanya pandai agak2)
- gaulkan semua bahan sehingga sebati
- ambil sedikit adunan dan bentukkan menjadi bulat (seperti membuat pegedil)
- lakukan sehingga habis
- panaskan minyak di dalam kuali
- ambil satu adunan bulat tadi, celupkan ke dalam telur dan coverkan dengan breadcrumbs
- goreng sehingga keperangan
- angkat dan hidangkan dengan sos pencicah
- sedap dimakan panas2
source: yani, myr
0 comments:
Post a Comment