Pages

20 March 2010

Coffee chocolate breads

Bahan-bahan (10 biji):
300gm tepung roti
40gm gula kastor
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil instant coffee
1 sudu besar coffeemate
1 sudu besar water roux - lihat resepi disini
1 sudu kecil dry/instant yeast
40gm butter
150ml susu segar
40gm chocolate chips

sedikit olive oil - untuk sapuan atas roti

cara:
  • masukkan kesemua bahan ke dalam breadmaker kecuali chocolate chips
  • pilih untuk setting doh
  • sebelum proses penaik, masukkan chocolate chips
  • ulikan sekejap supaya chocolate chips bercampur rata
  • biarkan doh naik di dalam BM dan tunggu sehingga siap
  • kalau guna food processor, masukkan bahan2 kering dahulu kecuali chocolate chips
  • kemudian putar sekejap dalam 2-3 min
  • masukkan pula butter dan susu segar dan putar lagi sehingga licin atau sehingga doh mula rasa panas
  • keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai
  • biarkan sejuk sekejap
  • kemudian masukkan chocolate chips dan ulikan dengan menggunakan tangan sehingga sebati
  • bentukkan doh menjadi bulat dan letakkan di dalam mangkuk adunan
  • tutupkan dengan tuala basah atau plastic wrap untuk mengelakkan permukaan doh menjadi kering
  • biarkan doh naik sekali lagi lebih kurang 45 min ke 1 jam
  • untuk kedua2 proses BM dan food processor, keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah di taburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • kemudian bentukkan semula menjadi bulat yang besar dan rehatkan selama 15 min
  • bahagikan doh kepada 10 bahagian dengan setiap satu seberat 60gm
  • ambil satu doh dan bentukkan menjadi bulat
  • susunkan di dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
  • lakukan sehingga habis
  • biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
  • pada yang berada di negara 4 musim bolehlah diletakkan loyang tadi di dalam oven dan letakkan dua cawan air panas
  • setelah itu bakar pada suhu 180C selama 12 min
  • keluarkan loyang dan sapukan permukaan roti dengan sedikit olive oil supaya ianya sentiasa lembut

source: yani, myr (cara telah diubah sedikit)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin