300gm tepung roti
40gm gula kastor
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil instant coffee
1 sudu besar coffeemate
1 sudu besar water roux - lihat resepi disini
1 sudu kecil dry/instant yeast
40gm butter
150ml susu segar
40gm chocolate chips
sedikit olive oil - untuk sapuan atas roti
cara:
- masukkan kesemua bahan ke dalam breadmaker kecuali chocolate chips
- pilih untuk setting doh
- sebelum proses penaik, masukkan chocolate chips
- ulikan sekejap supaya chocolate chips bercampur rata
- biarkan doh naik di dalam BM dan tunggu sehingga siap
- kalau guna food processor, masukkan bahan2 kering dahulu kecuali chocolate chips
- kemudian putar sekejap dalam 2-3 min
- masukkan pula butter dan susu segar dan putar lagi sehingga licin atau sehingga doh mula rasa panas
- keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai
- biarkan sejuk sekejap
- kemudian masukkan chocolate chips dan ulikan dengan menggunakan tangan sehingga sebati
- bentukkan doh menjadi bulat dan letakkan di dalam mangkuk adunan
- tutupkan dengan tuala basah atau plastic wrap untuk mengelakkan permukaan doh menjadi kering
- biarkan doh naik sekali lagi lebih kurang 45 min ke 1 jam
- untuk kedua2 proses BM dan food processor, keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah di taburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- kemudian bentukkan semula menjadi bulat yang besar dan rehatkan selama 15 min
- bahagikan doh kepada 10 bahagian dengan setiap satu seberat 60gm
- ambil satu doh dan bentukkan menjadi bulat
- susunkan di dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
- lakukan sehingga habis
- biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
- pada yang berada di negara 4 musim bolehlah diletakkan loyang tadi di dalam oven dan letakkan dua cawan air panas
- setelah itu bakar pada suhu 180C selama 12 min
- keluarkan loyang dan sapukan permukaan roti dengan sedikit olive oil supaya ianya sentiasa lembut
source: yani, myr (cara telah diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment