bahan2 untuk tiger roll:
180gm kuning telur - lebih kurang 10 biji telur Grade A
75gm gula aising
1/4 camt esen vanila
40gm tepung jagung
bahan2 untuk sponge kek:
250gm sponge cake mix - boleh guna chocolate cake mix, vanila cake mix dll
4 biji telur
50ml air
1/2 camt esen vanila
50gm mentega cair
120gm butter cream
cara:
- untuk membuat tiger roll: pukul telur, gula aising dan esen vanila sehingga gebu dan kembang
- kaupbalikkan tepung jagung sehingga sebati
- tuangkan adunan ke dalan loyang untuk membuat swiss roll berukuran 25x35cm (10"x14") yang telah dilapikkan dengan parchment paper dan digriskan
- bakar pada suhu 240C selama 5 min (suhu bergantung pada jenis oven masing2) atau sehingga masak dan keperangan
- setelah masak keluarkan loyang dari oven
- biarkan sejuk barulah diangkat adunan sekali dengan parchment paper keluar dari loyang
- untuk membuat sponge kek: pukul sponge cake mix dengan telur dan air sehingga gebu dan kembang
- masukkan mentega, air dan pukul lagi sehingga sebati (jangan terlalu overmix cukup sekadar sebati)
- tuangkan adunan ke dalam loyang untuk membuat swiss roll berukuran 25x35cm (10"x14") yang telah dilapik dengan parchment paper dan digriskan
- bakar pada suhu 180C selama 15 mins atau sehingga masak
- setelah masak keluarkan loyang dari oven
- dan biarkan betul2 sejuk barulah dikeluarkan kek sekali dengan parchment paper
- cara2 menggulung: letakkan sehelai parchment paper ke atas sponge kek
- kemudian terbalikkan kek tadi
- tarikkan parchment paper dari kek dan sapukan buttercream di atas permukaannya sehingga rata
- kemudian gulungkan kek seperti swiss roll bersama2 dengan parchment paper perlahan2 dan ketepikan
- letakkan sehelai lagi parchment paper ke atas tiger roll
- kemudian terbalikkannya
- tarikkan parchment paper dari kek dan sapukan buttercream di atas permukaannya sehinga rata
- ambil sponge kek roll yang telah digulung tadi dan letakkan di atas tiger roll
- kemudian gulungkan seperti swiss roll sekali dengan parchment paper
- setelah siap simpankan sekejap kek tadi ke dalam fridge supaya ianya cantik melekat
- kemudian bolehlah dipotong dan dihidangkan
note: lihat cara2 menggulung swiss roll yang betul di youtube
source: aunty yochana
0 comments:
Post a Comment