Pages

14 March 2010

Tiger roll swiss roll

Bahan-bahan:
bahan2 untuk tiger roll:
180gm kuning telur - lebih kurang 10 biji telur Grade A
75gm gula aising
1/4 camt esen vanila
40gm tepung jagung

bahan2 untuk sponge kek:
250gm sponge cake mix - boleh guna chocolate cake mix, vanila cake mix dll
4 biji telur
50ml air
1/2 camt esen vanila
50gm mentega cair

120gm butter cream

cara:
  • untuk membuat tiger roll: pukul telur, gula aising dan esen vanila sehingga gebu dan kembang
  • kaupbalikkan tepung jagung sehingga sebati
  • tuangkan adunan ke dalan loyang untuk membuat swiss roll berukuran 25x35cm (10"x14") yang telah dilapikkan dengan parchment paper dan digriskan
  • bakar pada suhu 240C selama 5 min (suhu bergantung pada jenis oven masing2) atau sehingga masak dan keperangan
  • setelah masak keluarkan loyang dari oven
  • biarkan sejuk barulah diangkat adunan sekali dengan parchment paper keluar dari loyang
  • untuk membuat sponge kek: pukul sponge cake mix dengan telur dan air sehingga gebu dan kembang
  • masukkan mentega, air dan pukul lagi sehingga sebati (jangan terlalu overmix cukup sekadar sebati)
  • tuangkan adunan ke dalam loyang untuk membuat swiss roll berukuran 25x35cm (10"x14") yang telah dilapik dengan parchment paper dan digriskan
  • bakar pada suhu 180C selama 15 mins atau sehingga masak
  • setelah masak keluarkan loyang dari oven
  • dan biarkan betul2 sejuk barulah dikeluarkan kek sekali dengan parchment paper
  • cara2 menggulung: letakkan sehelai parchment paper ke atas sponge kek
  • kemudian terbalikkan kek tadi
  • tarikkan parchment paper dari kek dan sapukan buttercream di atas permukaannya sehingga rata
  • kemudian gulungkan kek seperti swiss roll bersama2 dengan parchment paper perlahan2 dan ketepikan
  • letakkan sehelai lagi parchment paper ke atas tiger roll
  • kemudian terbalikkannya
  • tarikkan parchment paper dari kek dan sapukan buttercream di atas permukaannya sehinga rata
  • ambil sponge kek roll yang telah digulung tadi dan letakkan di atas tiger roll
  • kemudian gulungkan seperti swiss roll sekali dengan parchment paper
  • setelah siap simpankan sekejap kek tadi ke dalam fridge supaya ianya cantik melekat
  • kemudian bolehlah dipotong dan dihidangkan

note: lihat cara2 menggulung swiss roll yang betul di youtube

source: aunty yochana

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin