600gm mee
sotong secukupnya
udang secukupnya
secekak daun sawi - dipotong
taugeh secukupnya
1 sudu besar cili kisar
1/2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos tomato
1/2 sudu besar kicap pekat
3 cawan air panas
3 ulas bawang putih - diketuk/tumbuk
garam, gula & perasa secukup rasa
cara:
- panaskan minyak
- tumiskan bawang putih sehingga wangi
- masukkan cili kisar dan tumiskan sehingga pecah minyak
- kemudian masukkan sotong, udang dan kacaukan rata
- setelah itu masukkan sos tiram, sos tomato, kicap, gula, garam dan perasa secukup rasa
- kacaukan rata
- masukkan air panas (agak2 jangan masukkan semua) dan biarkan sehingga mendidih
- kemudian masukkan mee, daun sawi dan kacaukan rata
- boleh tambahkan lagi air panas jika kuah sudah mulai kering
- kecilkan api dan biarkan selama 4 min
- gaulkan sebati
- padamkan api dan akhir sekali barulah dimasukkan taugeh
- gaulkan rata
- angkat dan hidangkan (jangan biarkan mee di dalam kuali terlalu lama kerana ianya mudah kering)
source: tulip77, myr
0 comments:
Post a Comment