Pages

2 March 2010

Ikan sambal wangi ala thai

Bahan-bahan:
1 ekor ikan kerapu/siakap - saiz besar
3 sudu besar sos cili
1-2 keping asam keping
gula dan garam/sos nampla secukup rasa
segenggam daun ketumbar - dihiris

bahan2 kisar:
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
4 batang serai
10-15 biji cili padi

cara:
  • ikan yang telah dicuci bersih tadi diperapkan dengan garam, serbuk kunyit dan tepung jagung
  • kemudian goreng ikan sehingga garing dan ketepikan
  • panaskan minyak
  • tumiskan bahan2 kisar sehingga garing (pastikan minyak lebih kalau tidak sambal nanti tidak begitu garing)
  • masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu
  • bila sambal dah agak kering masukkan sos cili, asam keping dan semua bahan perasa
  • kacau rata
  • padamkan api
  • tuangkan sambal ke atas ikan yang telah digoreng tadi dan taburkan dengan daun ketumbar
  • hidangkan panas2 dengan nasi putih

source: mommamia, myr

2 comments:

fuzidss said...

terletak je sambal tu.. sangat kemas

noreen said...

salam kenal fuzidss

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin