bahan2 A:
3 biji telur kuning
20gm gula kastor
20ml minyak jagung
60gm longan - dicincang
30ml sirap longan dari tin
70gm tepung naik sendiri
30gm serbuk almond (ground almond)
20gm kacang almond - dicincang
1 camb chocolate rice - optional
1/2 camt esen vanila
bahan2 B:
3 biji telur putih
1/4 camt cream of tartar
65gm gula kastor
cara:
- campurkan semua bahan2 A ke dalam mangkuk adunan
- kacaukan rata dan ketepikan
- pukul putih telur dengan cream of tartar sehingga berbuih
- masukkan gula kastor sedikit demi sedikit sambil dipukul lagi sehingga gebu dan kembang (pastikan apabila adunan diangkat dengan spatula ianya tidak mudah jatuh)
- kaupbalikkan campuran bahan2 A ke dalam campuran putih telur sehingga sebati
- tuangkan adunan ke dalam chiffon tin bersaiz 18cm
- bakar dengan suhu 175C selama 40min atau sehingga masak
- biarkan betul2 sejuk barulah dikeluarkan kek dari tin
note: petua untuk mendapatkan chiffon kek yang cantik jangan digris atau dilapik tin kek. cukup sekadar dilap dengan kain bersih. Dasar dan dinding acuan yang tidak bergris akan membantu 'memegang' kek yang di dalam proses mengembang naik. Chiffon kek yang cantik akan menghasilkan kek yang gebu, ringan dan berongga
source: aunty yochana
0 comments:
Post a Comment