1 bungkus mee hoon - direndam terlebih dahulu
1 cawan udang
2 keping tauhu - dipotong dadu/kecil
1 paket fishball - dibelah dua
1 1/2 sudu makan lada hitam biji - ditumbuk halus atau boleh juga digantikan dengan serbuk
3 sudu makan sos tiram
secekak daun kucai - dipotong 2 inci
2 genggam taugeh
1 batang karot - dihiris memanjang
sedikit air jika perlu
garam, gula dan perasa secukup rasa
bahan2 kisar:
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
3-4 sudu besar udang kering - direndam terlebih dahulu
cara:
- panaskan minyak
- gorengkan dahulu tauhu tetapi jangan terlalu garing, angkat dan ketepikan
- panaskan lagi minyak
- masukkan udang dan biarkan masak sehingga kemerahan
- selepas itu masukkan bahan2 kisar dan tumiskan selama 5 min
- kemudian masukkan fishball, sos tiram, lada hitam, gula dan gaulkan rata
- masukkan mee hoon dan kacaukan rata sehingga masak
- masukkan pula tauhu goreng, daun kucai, taugeh, lobak merah dan kacaukan rata sehingga masak
- akhir sekali masukkan garam dan perasa secukup rasa
- gaulkan semua bahan sehingga sebati
- tambahkan sedikit air jika terlalu kering
- padamkan api dan hidangkan dengan cili jeruk
source: waheedeana, myr
0 comments:
Post a Comment