5 keping
1 biji timun
1 biji sengkuang
sedikit kunyit serbuk dan garam - untuk rendam tauhu
bahan2 untuk kuah:
3 ulas bawang putih
10 biji cili padi
1 cawan kacang tanah yang telah digoreng
5 sudu besar gula merah
4 sudu besar kicap
sedikit air asam jawa
5 sudu besar air
cara:
- kacang tanah yang telah digoreng dikisar kasar dan ketepikan
- tauhu dipotong dua dan direndam selama 5 min di dalam air campuran serbuk kunyit dan garam
- kemudian goreng tauhu sehingga garing dan ketepikan
- potong dan hiris timun dan sengkuang
- ketepikan
- kisar bawang putih dan cili padi sehingga halus
- larutkan gula merah dengan 5 sudu air
- tapiskan ke dalam mangkuk
- kemudian campurkan bahan2 kisar ke dalam gula merah tadi
- masukan kicap dan air asam jawa (kepekatan dan kecairan kuah bergantung pada banyaknya air asam jawa yang digunakan)
- kacaukan sebati
- tauhu yang telah digoreng tadi di hidangkan ke atas piring
- taburkan timun dan sengkuang
- kemudian tuangkan kuah
- akhir sekali taburkan kacang tanah
- sedia dihidangkan
source: goldenmanja, myr
2 comments:
ni rojak favorite saya...mesti cuba ni...
cuba jangan tak cuba sbb sedap dan mudah
Post a Comment