Pages

4 March 2010

Rojak tauhu

Bahan-bahan (5 orang):
5 keping
1 biji timun
1 biji sengkuang
sedikit kunyit serbuk dan garam - untuk rendam tauhu

bahan2 untuk kuah:
3 ulas bawang putih
10 biji cili padi
1 cawan kacang tanah yang telah digoreng
5 sudu besar gula merah
4 sudu besar kicap
sedikit air asam jawa
5 sudu besar air

cara:
  • kacang tanah yang telah digoreng dikisar kasar dan ketepikan
  • tauhu dipotong dua dan direndam selama 5 min di dalam air campuran serbuk kunyit dan garam
  • kemudian goreng tauhu sehingga garing dan ketepikan
  • potong dan hiris timun dan sengkuang
  • ketepikan
  • kisar bawang putih dan cili padi sehingga halus
  • larutkan gula merah dengan 5 sudu air
  • tapiskan ke dalam mangkuk
  • kemudian campurkan bahan2 kisar ke dalam gula merah tadi
  • masukan kicap dan air asam jawa (kepekatan dan kecairan kuah bergantung pada banyaknya air asam jawa yang digunakan)
  • kacaukan sebati
  • tauhu yang telah digoreng tadi di hidangkan ke atas piring
  • taburkan timun dan sengkuang
  • kemudian tuangkan kuah
  • akhir sekali taburkan kacang tanah
  • sedia dihidangkan

source: goldenmanja, myr

2 comments:

Anonymous said...

ni rojak favorite saya...mesti cuba ni...

noreen said...

cuba jangan tak cuba sbb sedap dan mudah

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin