1 ekor ikan kerapu/siakap - saiz besar
3 sudu besar sos cili
1-2 keping asam keping
gula dan garam/sos nampla secukup rasa
segenggam daun ketumbar - dihiris
bahan2 kisar:
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
4 batang serai
10-15 biji cili padi
cara:
- ikan yang telah dicuci bersih tadi diperapkan dengan garam, serbuk kunyit dan tepung jagung
- kemudian goreng ikan sehingga garing dan ketepikan
- panaskan minyak
- tumiskan bahan2 kisar sehingga garing (pastikan minyak lebih kalau tidak sambal nanti tidak begitu garing)
- masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu
- bila sambal dah agak kering masukkan sos cili, asam keping dan semua bahan perasa
- kacau rata
- padamkan api
- tuangkan sambal ke atas ikan yang telah digoreng tadi dan taburkan dengan daun ketumbar
- hidangkan panas2 dengan nasi putih
source: mommamia, myr
2 comments:
terletak je sambal tu.. sangat kemas
salam kenal fuzidss
Post a Comment