1 bungkus bee hoon cap lada merah (dicelur dengan air panas dan ditoskan)
1/2 kilo tauge, dibersihkan
6 - 8 batang daun kucai, dipotong sepanjang 1 inci
750 ml air
1/2 cawan air asam jawa
garam secukup rasa
gula secukup rasa
serbuk perasa jika suka
minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar:
20 tangkai lada kering, direndam dengan air panas
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm belacan
1/2 cawan udang kering, direndam dan dibersihkan
1 cawan taucu (dicuci dengan air sebanyak 3 kali untuk hilangkan masinnya)
Bahan untuk hiasan:
5 biji telur, (direbus, kupas kulitnya dan potong 2)
limau kasturi, dibelah 2
sambal tumis, jika suka
cara:
- panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau
- rempah yang telah garing ambil 1/2 cawan diketepikan untuk kuahnya
- rempah yang dalam kuali, masukkan garam, gula dan serbuk perasa jika suka
- masukkan mi, tauge dan daun kucai
- gaul sebati hingga masak
- ketepikan
- cara untuk kuahnya - Rempah yang telah diketepikan tadi dimasukkan dalam periuk
- masukkan 1/2 cawan gula, garam dan serbuk perasa jika suka
- masukkan pula air asam dan air
- masak sehingga mendidih
- cara untuk menghidang - Letak mee dalam mangkuk
- tuang kuahnya dan hiaskan dengan telur rebus, limau kasturi dan sambal tumis jika suka
source: D
0 comments:
Post a Comment