Pages

6 May 2007

Ayam Tandoori resepi I


resepi dari Jo, Ireland
Bahan-bahan:
bahan kisar 1:
1 biji bawang besar/3 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
2 biji limau nipis - ambil jus
1 camt garam
1 camt serbuk kunyit
2 camt serbuk cili
150g natural yogurt
1/2 camt pewarna merah
sedikit gula
bahan kisar 2:
3 biji cili kering
11/2 camt biji sawi
1 camt halba
3 camt biji ketumbar - goreng tanpa minyak utk kasi naik bau
11/2 camt jintan putih - goreng tanpa minyak utk kasi naik bau

cara:
- perap ayam dengan bahan kisar 1 selama 1/2 jam
- masukkan bahan kisar 2 gaulkan sehingga sebati
- masukkan dlm bekas tertutup dan simpan dlm fridge semalaman
- masa nak bakar sapu sedikit minyak sapi
- bakar dlm suhu 200 degree selama 60 min

3 comments:

Jo Ayee said...

tak pernah pulak jo mkn dgn nasi lemak.bole try. selama ni makan dgn nasi beriani..menarik

Noreen said...

selalunya noreen kalau makan nasi lemak ngan chicken wing tu pasal nak pelbagaikan.

Anonymous said...

nampak best la resipi ayam tandoori awak ni, saya nak try buat la untuk mak ayah ... thanks ea sharing

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin