Pages

31 May 2007

Asam pedas melaka resepi I



Bahan-bahan:
3 keping ikan tenggiri - boleh gantikan dengan ikan kembong

Bahan kisar:
3 biji bawang merah
10 biji cili kering
1/2 in halia
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1/4 sudu teh lada hitam
1/2 in kunyit hidup
2 ulas bawang putih

Bahan tumis:
1/2 bawang besar-hiris
1/4 sudu teh biji sawi
1/4 sudu teh halba
2 tangkai daun kari
air asam jawa secukupnya
air secukupnya
1 biji tomato - potong 4
5 biji kacang bendi
1 serai-diketuk
1/2 bunga kantan atau daun kesum secukupnya
minyak masak
garam dan gula jika suka

cara:

  • panaskan minyak dan tumiskan bahan2 tumis
  • masukkan bahan2 kisar dan teruskan menumis sehingga pecah minyak
  • kemudian masukkan air asam jawa dan air
  • kacau rata dan biarkan sehingga mendidih
  • masukkan ikan dan bahan2 lain
  • akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa
  • biar sehingga ikan masak
  • angkat dan hidangkan dengan nasi putih

source: jun

1 comments:

sfatimahzj said...

mohon izin copy gambar asam pedas tu di blog saya..nampak menarik..huhu..gambar tu saya sertakan dengan link blog ni..
thx ea..:)

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin