Pages

12 May 2007

Telur itik masak lemak


Bahan-bahan (2 orang):
5 biji telur itik
450ml santan pekat
1-2 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan kisar:
5 ulas bawang merah
1cm kunyit hidup
1 batang serai
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
Kalau ada belimbing buluh pun boleh letakkan juga

cara:

  • masukkan santan, asam keping, bahan2 kisar, garam dan gula dalam periuk
  • jerangkan di atas api yang perlahan sambil dikacau sentiasa supaya tidak pecah minyak
  • bila santan hampir2 mengelegak pecahkan telur sebiji2 sambil dikacau perlahan2
  • jangan masak terlalu lama nanti telur jadi keras tak berapa sedap
  • sedia dihidangkan

source: puan norzailina nordin

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin