Bahan-bahan:
500 gm udang sederhana besar
150 gm bawang merah - dihiris halus
1 liter santan - dari 2 biji kelapa
Garam, gula & perasa secukup rasa
Minyak masak
Bahan (A) dikisar:
150 gm bawang merah
100 gm bawang putih
20 tangkai cili kering - direndam
10 biji cili merah
2sm halia
2sm lengkuas
Bahan direbus:
1 kg paru lembu ) dipotong
500 gm daging ) dadu
500 gm hati lembu) 2cm
cara:
- panaskan minyak, goreng paru, daging dan hati hingga keperangan
- kemudian goreng udang hingga masak. Angkat
- panaskan 1 senduk besar minyak
- tumis bahan(A) hingga berbau. Tuangkan santan dan kacau rata
- bila kuah agak pekat, masukkan paru, daging dan hati
- Kacau sekali sekala hingga agak kering. Bubuh garam, gula dan perasa secukupnya
- kemudian masukkan bawang hiris dan udang. Kacau sebati
1 comments:
nak resepi moreen..:) nampak mengancam jerk
Post a Comment