Pages

8 May 2007

Sambal goreng minang



Bahan-bahan:
500 gm udang sederhana besar
150 gm bawang merah - dihiris halus
1 liter santan - dari 2 biji kelapa
Garam, gula & perasa secukup rasa
Minyak masak

Bahan (A) dikisar:
150 gm bawang merah
100 gm bawang putih
20 tangkai cili kering - direndam
10 biji cili merah
2sm halia
2sm lengkuas

Bahan direbus:
1 kg paru lembu ) dipotong
500 gm daging ) dadu
500 gm hati lembu) 2cm

cara:
  • panaskan minyak, goreng paru, daging dan hati hingga keperangan
  • kemudian goreng udang hingga masak. Angkat
  • panaskan 1 senduk besar minyak
  • tumis bahan(A) hingga berbau. Tuangkan santan dan kacau rata
  • bila kuah agak pekat, masukkan paru, daging dan hati
  • Kacau sekali sekala hingga agak kering. Bubuh garam, gula dan perasa secukupnya
  • kemudian masukkan bawang hiris dan udang. Kacau sebati

1 comments:

Jo Ayee said...

nak resepi moreen..:) nampak mengancam jerk

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin