Pages

10 May 2007

Rendang minangkabau



Resepi nie memang sedap sehingga menjilat jari especially kalau makan ngan nasi panas2.

Bahan-bahan:
1 kg daging lembu - dipotong kiub
25 batang cili kering - ikut kepedasan masing2
15 biji cili padi - ikut kepedasan masing2
2 ketul lengkuas
1 ketul kunyit hidup
2 batang serai
10 ulas bawang putih
15 biji bawang merah
250gm santan kelapa
4 sudu makan kerisik

cara:
  • kisarkan cili kering, cili padi, lengkuas, kunyit hidup, serai, bawang putih dan bawang merah hingga hancur
  • panaskan minyak dan tumiskan semua bahan yg dikisar hingga naik bau
  • setelah garing, masukkan daging dan santan kelapa. Gaulkan hingga sebati dan masak hingga kering dan pekat
  • akhir sekali, masukkan kerisik dan garam. Kacau sekali lagi sebelum dihidangkan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin