


Bahan-bahan (16 biji):
300 gm beras pulut
125 ml santan pekat
Garam secukup rasa
Daun pisang - dilayurkan
Lidi - tak ada pakai stapler je
Bahan inti (dikisar):
80gm udang kering
10 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk kunyit
1 batang serai
1/2 biji kelapa parut putih
Garam secukup rasa
cara:
- pulut direndam semalaman
- kemudian tanak bersama santan dan garam hingga masak
- bahan-bahan untuk membuat inti: gaulkan bahan2 kisar dan kelapa parut hingga sebati
- tambah garam secukup rasa
- goreng inti ini tanpa minyak hingga masak dan kering
- ambil sedikit pulut dan ratakan di atas daun pisang
- bubuh inti (1 sudu kecil) dan digulung kemas
- sematkan bahagian hujungnya dgn lidi atau stapler
- panggang hingga masak
0 comments:
Post a Comment