Pages

16 May 2007

Pulut panggang












Bahan-bahan (16 biji):
300 gm beras pulut
125 ml santan pekat
Garam secukup rasa
Daun pisang - dilayurkan
Lidi - tak ada pakai stapler je

Bahan inti (dikisar):
80gm udang kering
10 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk kunyit
1 batang serai

1/2 biji kelapa parut putih
Garam secukup rasa

cara:
  • pulut direndam semalaman
  • kemudian tanak bersama santan dan garam hingga masak
  • bahan-bahan untuk membuat inti: gaulkan bahan2 kisar dan kelapa parut hingga sebati
  • tambah garam secukup rasa
  • goreng inti ini tanpa minyak hingga masak dan kering
  • ambil sedikit pulut dan ratakan di atas daun pisang
  • bubuh inti (1 sudu kecil) dan digulung kemas
  • sematkan bahagian hujungnya dgn lidi atau stapler
  • panggang hingga masak

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin