Pages

6 May 2007

Sup ekor resepi I


resepi dari jo, ireland

Bahan-bahan:
1 kg ekor - goreng sekejap sehingga keperangan atau nak rebus terus pun ok
bawang goreng
5 ulas bawang putih - blend
halia - blend
2 biji tomato - dibelah 4
1 batang carot - dihiris
1 paket perencah sup ekor atau kiub stok daging
cili padi diketuk - ikut kepedasan masing2
2-3 biji limau nipis - ambil jus
air

cara:
  • tumiskan bahan2 blend hingga berbau
  • masukkan air, ekor dan perencah sup ekor dan rebus ekor sampai lembut. rebus sekurang2nya 2 jam
  • masukkan carot dan buah tomato
  • perasakan dengan garam, serbuk perasa, limau nipis dan cili padi
  • akhir sekali taburkan dengan bawang goreng dan daun ketumbar yg telah dihiris
Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin