21 May 2007
Lemon chicken resepi I
Bahan-bahan:
500g isi ayam
tepung kastard - utk salut
Bahan perisa:
jus 1 biji lemon
garam, serbuk lada hitam
1 camt gula
1/2 camt minyak bijan
Bahan adunan tepung:
175g tepung naik sendiri
50g tepung jagung
1 camb tepung beras
250ml air
1 biji telur - dipukul sedikit
Sos lemon:
jus 1 biji lemon
2-3 hirisan kulit lemon - jgn gunakan bahagian putih
1/2 camt esen lemon
3 camb gula
sedikit garam
1 1/2 camt tepung kastar + 2 camb air
cara:
- ayak tepung naik sendiri, tepung jagung dan tepung beras ke dalam mangkuk
- masukkan telur dan air, campur menjadi adunan yg tidak bergentel
- ketepikan selama 20 min. tapis adunan sebelum digunakan
- potong ayam menjadi kepingan kemudian satukan dengan bahan perisa. biar selama 10-15 min
- gaul dengan tepung kastard, buang baki tepung
- celup ayam dengan adunan tepung rata2 kemudian goreng dalam minyak panas hingga keemasan
- satukan bahan sos dan jerang atas api perlahan hingga mendidih
- masukkan campuran tepung kastard dan renjiskan minyak bijan. tuangkan ke atas ayam dan sajikan
0 comments:
Post a Comment