
Bahan-bahan (8 biji):200g tepung roti
20g gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil dry yeast
140ml susu segar
20g butter
minyak masak untuk menggoreng
sugar powder
cara:
- masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk
- kacau rata
- buat lubang ditengah
- masukkan susu dan dry yeast
- kacaukan sedikit
- masukkan pula butter dan kacau sehingga sekata
- keluarkan dari mangkuk dan letakkan atas papan canai
- uli sehingga tak melekat ditangan
- buatkan bentuk bulat
- masuk semula ke dalam mangkuk
- tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab
- biar doh naik 2 kali ganda
- buat finger test untuk uji doh naik ke tidak
- kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik
- canaikan dan tekapkan dengan acuan donut
- rehatkan selama 5-6 minit
- penaikkan lagi sehingga 1.5 kali ganda
- goreng dengan api sederhana sehingga nampak perang
- sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya betul-betul masak
source: yani, myr


1 comments:
fgbhfjhf083
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
Post a Comment