

200g tepung roti
20g gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil dry yeast
140ml susu segar
20g butter
minyak masak untuk menggoreng
sugar powder
cara:
- masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk
- kacau rata
- buat lubang ditengah
- masukkan susu dan dry yeast
- kacaukan sedikit
- masukkan pula butter dan kacau sehingga sekata
- keluarkan dari mangkuk dan letakkan atas papan canai
- uli sehingga tak melekat ditangan
- buatkan bentuk bulat
- masuk semula ke dalam mangkuk
- tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab
- biar doh naik 2 kali ganda
- buat finger test untuk uji doh naik ke tidak
- kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik
- canaikan dan tekapkan dengan acuan donut
- rehatkan selama 5-6 minit
- penaikkan lagi sehingga 1.5 kali ganda
- goreng dengan api sederhana sehingga nampak perang
- sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya betul-betul masak
source: yani, myr
0 comments:
Post a Comment