Pages

14 May 2007

Donut resepi I


Bahan-bahan (8 biji):
200g tepung roti
20g gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil dry yeast
140ml susu segar
20g butter
minyak masak untuk menggoreng
sugar powder

cara:

  • masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk
  • kacau rata
  • buat lubang ditengah
  • masukkan susu dan dry yeast
  • kacaukan sedikit
  • masukkan pula butter dan kacau sehingga sekata
  • keluarkan dari mangkuk dan letakkan atas papan canai
  • uli sehingga tak melekat ditangan
  • buatkan bentuk bulat
  • masuk semula ke dalam mangkuk
  • tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab
  • biar doh naik 2 kali ganda
  • buat finger test untuk uji doh naik ke tidak
  • kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik
  • canaikan dan tekapkan dengan acuan donut
  • rehatkan selama 5-6 minit
  • penaikkan lagi sehingga 1.5 kali ganda
  • goreng dengan api sederhana sehingga nampak perang
  • sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya betul-betul masak

source: yani, myr

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin