Bahan-bahan:
350gm udang bersaiz sederhana - diperap bersama
kicap cair dan lada sulah
3 camb minyak masak
2 keping tauhu setengah keras - dipotong 8 kepingan
2 ulas bawang putih - dicincang
2 camb cincangan halia
2 kuntum cendawan cina - didadu
1/4 cawan cincangan carot
1 1/2 cawan air
1 kiub pati ikan bilis
1 camt tepung jagung dicampur dengan
1 camt air
1/2 cawan kacang pis
1 biji cili kering - dimayang
cara:
- panaskan minyak dan goreng udang di atas api sederhana selama 1 min dan ketepikan
- dalam minyak yg sama goreng tauhu hingga kekuningan dan ketepikan
- masukkan bawang putih, halia, cendawan, carot dan goreng hingga kekuningan. masukkan air dan stok ikan bilis. masak hingga mendidih
- kemudian masukkan udang goreng, kacang pis, cili kering dan tauhu
- renih selama 2 min dan pekatkan dengan campuran tepung jagung
0 comments:
Post a Comment