16 June 2007
Karipap pusing resepi I
Kulit karipap (30 biji)
Doh minyak:
80-100gm marjerin
100gm tepung gandum
Campurkan kesemua bahan dan diuli sehingga doh licin dan tidak melekat dan bahagikan doh kepada 6
Doh biasa:
300gm tepung gandum
1 biji telur
Air garam
Campurkan kesemua bahan dan diuli sehingga licin seperti diatas dan bahagikan doh kepada 6
cara:
- ambil doh biasa canaikan sedikit jgn besar sgt dan letakkan doh minyak didlmnya dan tutup semula supaya menjadi doh besar
- ambil doh besar tadi di canaikan dan gulung
- ambil doh yg digulung tadi dicanai sekali lagi. Buat kaedah nie sehingga 3 kali canai
- potong doh yg telah digulung tadi kepada 4 bahagian
- ambil potongan doh dan dicanaikan semula dan letaklah inti karipap didlm dan klim. Kalau tak reti klim guna je acuan karipap senang
note: karipap nie boleh disimpan dijadikan frozen. caranya letakkan karipap di atas tray dan diletakkan didlm fride selama 1-2 jam. selepas tu bolehlah dikeluarkan dari fridge dan balutlah karipap dgn cling film satu persatu supaya karipap tidak melekat
0 comments:
Post a Comment