Pages

24 June 2007

Light cheese cake




Bahan-bahan:
500g cream cheese
100g gula kastor
1/2 camt pes lemon atau 1 camt jus lemon/limau susu
3 biji kuning telur Gred A
200g whipping cream
30g tepung gandum - diayak
10g tepung jagung - diayak

Bahan A:

3 biji telur putih Gred A
40g gula kastor

cara:
- pukul cream cheese hingga halus, masukkan gula dan pukul hingga gebu
- masukkan pes lemon, kacau 1 min
- bubuh sebiji kuning telur, putar sebati
- ulangi hingga habis
- kemudian tuangkan sedikit demi sedikit whipping cream sambil dipukul rata2
- bubuh pula campuran tepung, pukul sebati dan kental
- dalam mangkuk dan pemutar bersih, pukul bahan A hingga kental
- kaupbalikkan 1/3 putih telur ke dalam adunan cream cheese
- ulangi hingga habis
- tuangkan ke dalam tin pembakar 22cm yg beralas kertas minyak dan dilengser dengan mentega cair
- letak tin dalam loyang berisi air panas dan panas pada 170 c selama 1 jam atau hingga masak
- biar kek dalam oven hingga sejuk (renggangkan pintunya sedikit dengan meletakkan sebatang sudu keluli)

note: jika menggunakan api atas dan bawah, anda akan mendapatkan permukaan yg keemasan. jika tin anda 'bercantum' di bawah kelilingnya, letak tin di atas sekeping foil yg besar (utk membalut bawah dan tepinya) supaya air dari loyang tidak akan meresap ke dalam kek dan menjejaskannya

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin