Bahan-bahan (12 keping):
bahan untuk kulit:
2 cawan tepung gandum
1 biji putih telor
3/4 cawan air
2 sudu makan cuka
secubit garam
bahan2 untuk inti:
1/2 biji kobis - diricih halus
3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
1 biji sederhana bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan udang kering
garam secukupnya
minyak untuk menumis
bahan2 untuk sambal:
15 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sudu besar gula perang/merah
2 sudu besar kicap manis
garam dan serbuk perasa secukupnya
bawang goreng secukupnya
cara:
- cara membuat inti: kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering
- panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan-bahan kisar tadi
- kemudian masukkan sos tiram dan garam secukup rasa
- kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu
- cara membuat sambal: kisar cili kering, bawang besar dan bawang putih
- panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan2 kisar tadi sehingga wangi dan garing
- masukkan kicap, gula perang/merah, garam dan serbuk perasa secukupnya
- cara membuat kulit popia: campurkan semua bahan ke dalam mangkuk adunan
- gaulkan sehingga sebati (macam buat cekodok)
- kemudian tutupkan mangkuk adunan tadi dan biarkan adunan rehat sekurang2nya 1/2 jam
- selepas itu ambil sejemput adunan dan lengserkan ke atas kuali leper
- buat dari arah jam dan mulakan dari tepi dahulu
- kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih berada di tangan
- setelah rata/bulat biarkan sampai tepung masak sebentar
- angkat dan letakkan di atas pinggan
- boleh disusun berlapis2 kerana ianya tidak melekat
- cara membungkus popia: ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
- letakkan satu sudu besar inti dan taburkan sedikit bawang goreng
- lipat dan gulungkan
- lakukan sehingga habis
source: kak e, myr
0 comments:
Post a Comment