Pages

26 June 2007

Ikan siakap goreng tiga rasa resepi I

Bahan-bahan (2-4 org):
Ikan siakap - dilumurkan dengan garam dan tepung jagung dan digoreng dgn minyak terendam hingga garing
2 ulas bawang putih - dicincang
5 - 6 biji cili padi - dihiris halus dan ikut kepedasan masing2
5 sudu makan sos tiram
sedikit lada sulah
sedikit air
sedikit tepung jagung + sedikit air utk memekatkan kuah

cara:
  • ikan yg telah digoreng tadi di letak tepi
  • dlm kuali lain, panaskan minyak dan tumiskan bawang putih
  • masukkan cili padi dan di kacau hingga sebati dan cili padi sedikit lembut
  • masukkan sedikit lada sulah dah dikacau sehingga sebati
  • masukkan air utk dapatkan kuah
  • masukkan tepung jagung utk memekatkan kuah
  • kacau dlm 2-3 min dan angkat
  • kuah tadi bolehlah dituangkan di atas ikan
  • masukkan sos tiram

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin