Ikan siakap - dilumurkan dengan garam dan tepung jagung dan digoreng dgn minyak terendam hingga garing
2 ulas bawang putih - dicincang
5 - 6 biji cili padi - dihiris halus dan ikut kepedasan masing2
5 sudu makan sos tiram
sedikit lada sulah
sedikit air
sedikit tepung jagung + sedikit air utk memekatkan kuah
cara:
- ikan yg telah digoreng tadi di letak tepi
- dlm kuali lain, panaskan minyak dan tumiskan bawang putih
- masukkan cili padi dan di kacau hingga sebati dan cili padi sedikit lembut
- masukkan sedikit lada sulah dah dikacau sehingga sebati
- masukkan air utk dapatkan kuah
- masukkan tepung jagung utk memekatkan kuah
- kacau dlm 2-3 min dan angkat
- kuah tadi bolehlah dituangkan di atas ikan
- masukkan sos tiram
0 comments:
Post a Comment