2 ekor ikan (ikan apa2 pun boleh)
1/2 labu bawang besarv- hiris
1 ulas bawang putih - hiris
2 hiris halia(potong panjang2)
3 biji cili api(nak pedas tambah lg) - hiris
2 sudu besar taucu
air asam jawa
serbuk kunyit
minyak
garam
1 sudu besar gula
3 cawan air
cara:
- goreng ikan yg telah digaul garam dan serbuk kunyit
- sementara goreng ikan, boleh lah menyediakan kuah taucu
- masukkan 1 sudu minyak masak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan
- then, masukkan halia dan cili api
- masukkan taucu dan kacau sekejap
- masukkan air dan air asam jawa
- tambah gula (garam tak perlu sbb taucu dah masin)
- setelah ikan masak, masukkan ke dalam kuah tersebut. biar hingga mendidih, tutup api
- siap untuk dihidangkan dengan nasi putih
source: minami, myr
0 comments:
Post a Comment