Pages

8 June 2007

Ikan tenggiri masak taucu

Bahan-bahan (4 orang):
2 ekor ikan (ikan apa2 pun boleh)
1/2 labu bawang besarv- hiris
1 ulas bawang putih - hiris
2 hiris halia(potong panjang2)
3 biji cili api(nak pedas tambah lg) - hiris
2 sudu besar taucu
air asam jawa
serbuk kunyit
minyak
garam
1 sudu besar gula
3 cawan air

cara:

  • goreng ikan yg telah digaul garam dan serbuk kunyit
  • sementara goreng ikan, boleh lah menyediakan kuah taucu
  • masukkan 1 sudu minyak masak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan
  • then, masukkan halia dan cili api
  • masukkan taucu dan kacau sekejap
  • masukkan air dan air asam jawa
  • tambah gula (garam tak perlu sbb taucu dah masin)
  • setelah ikan masak, masukkan ke dalam kuah tersebut. biar hingga mendidih, tutup api
  • siap untuk dihidangkan dengan nasi putih

source: minami, myr

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin