Pages

3 June 2007

Cream custard


Bahan-bahan (lebih kurang 300ml):
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega

cara:
  • masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk
  • masukkan 1-2 sudu besar susu
  • kacau jangan ada yang berketul
  • masukkan telur dan kacau lagi
  • kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau
  • wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave
  • guna suhu yang tinggi
  • masak sehingga pekat
  • setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau
  • ulang sehingga pekat
  • bila dah siap, masukkan mentega
  • kacau sehingga sebati

note: kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur dengan 2 biji telur kuning

source: honey, myr

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin