Pages

2 June 2007

Bingka ubi


Bahan-bahan:
750gm ubi kayu
320ml santan pekat - dari 1 biji kelapa
1 helai daun pisang - utk mengalas
1/2 biji kelapa parut putih
garam secukup rasa

Bahan air gula:
120gm gula pasir
100gm gula melaka
90gm gula merah
125ml air
4 helai daun pandan - disimpulkan

cara:
  • untuk air gula: jerang semua bahan sambil dikacau hingga gula larut
  • tapiskan dan biar sejuk
  • parut halus ubi kayu (atau masukkan dlm food processor) kemudian diisikan ke dalam kain maslin dan perah ke dalam mangkuk utk mengeluarkan airnya
  • biar airnya mendap selama 20 minit, kemudian buangkan bahagian yg jernih
  • ambil bahan mendap (sagu), campurkan dgn ubi kayu dan kisar dgn kelapa parut di dalam food processor
  • satukan air gula dengan campuran ubi, santan pekat dan garam
  • alas dasar tin berukuran 20cm dengan daun pisang
  • lengser sedikit minyak. ratakan adunan ubi tadi
  • bakar dlm oven pada suhu 185C selama 1 jam atau hingga masak

note: jika menggunakan oven dengan pemanas atas dan bawah, masa memasak lebih pendek

source: puan norzailina nordin

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin