Bahan-bahan:
750gm ubi kayu
320ml santan pekat - dari 1 biji kelapa
1 helai daun pisang - utk mengalas
1/2 biji kelapa parut putih
garam secukup rasa
Bahan air gula:
120gm gula pasir
100gm gula melaka
90gm gula merah
125ml air
4 helai daun pandan - disimpulkan
cara:
- untuk air gula: jerang semua bahan sambil dikacau hingga gula larut
- tapiskan dan biar sejuk
- parut halus ubi kayu (atau masukkan dlm food processor) kemudian diisikan ke dalam kain maslin dan perah ke dalam mangkuk utk mengeluarkan airnya
- biar airnya mendap selama 20 minit, kemudian buangkan bahagian yg jernih
- ambil bahan mendap (sagu), campurkan dgn ubi kayu dan kisar dgn kelapa parut di dalam food processor
- satukan air gula dengan campuran ubi, santan pekat dan garam
- alas dasar tin berukuran 20cm dengan daun pisang
- lengser sedikit minyak. ratakan adunan ubi tadi
- bakar dlm oven pada suhu 185C selama 1 jam atau hingga masak
note: jika menggunakan oven dengan pemanas atas dan bawah, masa memasak lebih pendek
source: puan norzailina nordin
0 comments:
Post a Comment