220gm tepung gandum
150gm gula pasir
400ml santan - dari 1 biji kelapa
200ml air
10 helai daun pandan
3 biji telur
3-4 sudu makan bijan - jika suka
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh garam
sedikit pewarna hijau
minyak utk melengser
cara:
- kisar daun pandan dan air hingga halus
- tapiskan dan perah utk mendapatkan jus pandan
- kacau jus pandan, santan, gula, telur dan tepung hingga larut (gunakan food processor supaya adunan menjadi halus)
- masukkan esen vanila, garam dan pewarna hijau
- kacau sebati dan tapiskan
- lengser acuan kuih dengan minyak. tuangkan adunan ke dalamnya
- bakar pada suhu 190C dengan kepanasan atas dan bawah selama 8-10 min atau hingga bahagian kelilingnya masak
- taburkan bijan kemudian bakar semula selama 30-35 min atau hingga keperangan atasnya
0 comments:
Post a Comment