Pages

22 June 2007

Kuih bakar

Bahan-bahan:
220gm tepung gandum
150gm gula pasir
400ml santan - dari 1 biji kelapa
200ml air
10 helai daun pandan
3 biji telur
3-4 sudu makan bijan - jika suka
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh garam
sedikit pewarna hijau
minyak utk melengser

cara:
  • kisar daun pandan dan air hingga halus
  • tapiskan dan perah utk mendapatkan jus pandan
  • kacau jus pandan, santan, gula, telur dan tepung hingga larut (gunakan food processor supaya adunan menjadi halus)
  • masukkan esen vanila, garam dan pewarna hijau
  • kacau sebati dan tapiskan
  • lengser acuan kuih dengan minyak. tuangkan adunan ke dalamnya
  • bakar pada suhu 190C dengan kepanasan atas dan bawah selama 8-10 min atau hingga bahagian kelilingnya masak
  • taburkan bijan kemudian bakar semula selama 30-35 min atau hingga keperangan atasnya

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin