Bahan-bahan (2 orang):
1 paket udon jepun
100 gram sawi, dibersihkan
60 gram daging, dihiris nipis
3 ekor udang
2 biji telur
3 sudu besar tomato sos
4 sudu besar kicap
½ cawan air
Bawang goreng secukupnya
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Sedikit gula
Minyak secukupnya
Bahan untuk dikisar:
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
4 tangkai lada kering, rendam dengan air panas
cara:
- panaskan sedikit minyak dalam kuali dan goreng telur dipecah-pecahkan setengah masak
- angkat dan ketepikan
- panaskan lagi sedikit minyak dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau
- masukkan tomato sos, kicap, air, garam, gula dan serbuk perasa
- gaul rata
- masukkan pula daging
- bila daging telah masak, masukkan udang dan telur
- gaul rata
- kemudian masukkan udon mee
- jika udon belum kembang dan masak boleh tambah sedikit air
- akhir sekali masukkan sawi dan bawang goreng dan gaul sebati
- bila sawi telah layu, padamkan api dan hidangkan bersama keropok beras dan jika mahu lada jeruk
source: D
0 comments:
Post a Comment