26 June 2007
Lepat ubi
Bahan-bahan:
750gm ubi kayu (ubi kayu yg besar)
1/2 biji kelapa parut putih
8-10 helai daun pisang potong 17.5cm x 12.5cm
Garam secukup rasa
Bahan air gula:
120 gm gula pasir
100 gm gula melaka
90 gm gula merah
125 ml air
4 helai daun pandan - disimpulkan
cara:
- untuk air gula: jerang semua bahan sambil dikacau hingga gula larut. Tapiskan dan biar sejuk.
- parut halus atau blend guna food processor ubi kayu kemudian isikan ke dalam kain maslin atau letak dlm tapis dan perah dalam mangkuk utk mengeluarkan airnya.
- biar airnya mendap selama 20 minit, kemudian buangkan bahagian yg jernih.
- ambil bahan mendap (sagu), campurkan dgn ubi kayu dan kisar dgn kelapa parut di dlm mesin memproses makanan.
- satukan air gula dgn campuran ubi dan garam.
- adunan jgn terlalu keras kalau keras letak santan sikit.
- letakkan adunan dlm daun pisang dan kukus selama 15-20 minit
0 comments:
Post a Comment