1/2 kg daging lembu - potong kiub
1/2 biji bawang besar - hiris
bawang merah - blend
halia - blend
bawang putih - blend
1 biji tomato saiz besar - belah 4
3-4 biji cili hijau
2 sudu makan tomato puree
1 sudu makan sos tomato
1/4 cawan susu cair
sedikit ghee
sedikit rempah tumis
3 sudu makan rempah baryani
garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
sedikit daun sup, daun bawang dan daun pudina
1 sudu makan yogurt
cara:
- gaul daging dengan yogurt. sementara tu panaskan minyak sapi (anggaran rata bawah periuk)
- tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris. biar bawang agak garing sedikit
- masukkan bawang blend dan kacau sampai naik bau
- masukkan daging dan gaulkan sebati
- masukkan tomato dan cili hijau
- masukkan semua jenis daun, garam, ajinomoto, gula dan kacaukan sebati
- tutup periuk dan biarkan lebih kurang 10-15 min supaya daging lembut (pastikan kuah tu sama rata dengan daging. tambahkan air kalau tak sama rata)
- ambil seketul daging dan picitkan untuk tengok dah lembut ke belum
- bila daging dah agak empuk, masukkan sos tomato, tomato puree dan susu cair. kecilkan api dan kacaukan dan biar lagi atas dapur
- last sekali masukkan rempah beriani dan kacaukan sebati
0 comments:
Post a Comment