Pages

27 June 2007

Kuah daging beriani

Bahan-bahan (4 org):
1/2 kg daging lembu - potong kiub
1/2 biji bawang besar - hiris
bawang merah - blend
halia - blend
bawang putih - blend
1 biji tomato saiz besar - belah 4
3-4 biji cili hijau
2 sudu makan tomato puree
1 sudu makan sos tomato
1/4 cawan susu cair
sedikit ghee
sedikit rempah tumis
3 sudu makan rempah baryani
garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
sedikit daun sup, daun bawang dan daun pudina
1 sudu makan yogurt

cara:

  • gaul daging dengan yogurt. sementara tu panaskan minyak sapi (anggaran rata bawah periuk)
  • tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris. biar bawang agak garing sedikit
  • masukkan bawang blend dan kacau sampai naik bau
  • masukkan daging dan gaulkan sebati
  • masukkan tomato dan cili hijau
  • masukkan semua jenis daun, garam, ajinomoto, gula dan kacaukan sebati
  • tutup periuk dan biarkan lebih kurang 10-15 min supaya daging lembut (pastikan kuah tu sama rata dengan daging. tambahkan air kalau tak sama rata)
  • ambil seketul daging dan picitkan untuk tengok dah lembut ke belum
  • bila daging dah agak empuk, masukkan sos tomato, tomato puree dan susu cair. kecilkan api dan kacaukan dan biar lagi atas dapur
  • last sekali masukkan rempah beriani dan kacaukan sebati

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin