Pages

8 June 2007

Mihun singapore


Bahan-bahan (1 family):
600gm mihun - dicelur
200gm isi ayam - dihiris nipis
200gm udang
200gm sotong - dipotong bulat
150gm sawi - diasingkan batang & daun
100gm tauge - dibuang ekor
60ml minyak
8 tangkat daun bawang - dihiris 2sm
2-3 sudu makan sos tiram
1 sudu makan stok pekat ayam atau kiub
1-2 sudu makan kicap cair
1-2 sudu teh serbuk lada sulah
sedikit air
garam
cili merah - dihiris

Bahan dikisar:

30gm udang kering - direndam
5 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1/2 biji bawang besar
1cm halia

cara:
  • panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga berbau
  • masukkan isi ayam, kacau hingga separuh masak
  • kemudian bubuh udang dan sotong
  • kacau lagi
  • bila udang dan sotong separuh masak, campurkan stok ayam, sos tiram dan batang sawi
  • kemudian renjiskan air
  • masak selama 2-3 min
  • masukkan pula mihun, daun sawi, daun bawang, tauge, serbuk lada sulah, kicap cair dan garam (jika perlu)
  • kacau rata hingga semuanya sebati dan masak
  • tutupkan api dan hidangkan

source: puan norzailina nordin

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin