Pages

26 June 2007

Laksa Johor resepi I


Bahan-bahan (1 family):
500gm ikan kembung - direbus, ambil isi & tumbuk atau blend
40gm udang kering - direndam air panas & tumbuk
2 sudu makan serbuk ketumbar ) dibancuh
2 sudu makan rempah kari daging ) dengan air
2 sudu makan pes cili ) jadi
1 sudu makan serbuk jintan manis ) pes
2 liter santan - dari 11/2 biji kelapa
100ml minyak masak
1 sudu makan asam jawa dicampurkan dengan 50ml air - diperah & ditapis
8 tangkai daun kesum
garam & gula secukup rasa

Bahan sampingan:
500gm spagheti - direbus lembut
6-8 biji limau kasturi - dibelah 2
300gm tauge
2 biji bawang besar - dihiris
1 biji timun - dihiris
40gm daun selom - dihiris
40gm daun selasih - dihiris

Bahan sambal belacan (dikisar):

6 biji cili merah
7-8 biji cili padi
2 sudu makan air asam jawa
2 sm belacan - dibakar
garam & gula secukup rasa

Bahan kisar:
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 sm halia
3 sm lengkuas
2 batang serai

cara:
  • panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga berbau
  • masukkan pes rempah, kacau hingga keluar minyak
  • bubuh santan dan kacau sekali sekala hingga menggelegak
  • masukkan pula isi ikan, udang kering, air asam jawa dan daun kesum
  • kacau sampai menggelegak, bubuh garam dan gula pasir
  • bila keluar minyak semula, tutup api
  • utk menghidang, letak spagheti ke dalam mangkuk
  • taburkan taugeh, bawang besar, timun, daun selom dan daun selasih
  • bubuhkan sambal belacan dan tuangkan kuah panas2

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin