50 g pasta, rebus hingga lembut, toskan dan gaul dgn sedikit minyak.
1 cawan isi kupang
1 cawan hirisan cendawan butang
10 - 15 ekor udang besar, dibersihkan
4 batang putik jagung, dihiris menyerong
2 batang sosej, dihiris nipis
Bahan2 kisar:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 biji cili merah
Bahan2 sos disatukan:
1 camca besar sos cili
1 camca besar sos tomato
1 1/2 camca besar sos tiram
1 camca besar kicap cair
cara:
- panaskan kuali dgn minyak masak (kurang lebih 3 camca besar), goreng cendawan hingga kuning keemasan
- tolak ketepi dan tumis bahan2 kisar hingga wangi
- masukkan sos tadi dan kacau goreng hingga terbit minyak
- tambah sedikit minyak jika kurang
- masukkan kesemua bahan di atas kecuali pasta
- kacau goreng hingga semua bergaul mesra, tambah sedikit air
- bila mendidih, masukkan pasta dan gaul hingga kesemuanya mesra
- rasa masinnya, jika kurang tambah lagi kicap cair hingga mencapai tahap kemasinan yg dikehendaki
- angkat dan hidangkan panas, boleh juga dimakan dgn cili jeruk jika suka
source: mat gebu
0 comments:
Post a Comment