Pages

29 June 2007

Pasta goreng

Bahan-bahan (5-6 org):
50 g pasta, rebus hingga lembut, toskan dan gaul dgn sedikit minyak.
1 cawan isi kupang
1 cawan hirisan cendawan butang
10 - 15 ekor udang besar, dibersihkan
4 batang putik jagung, dihiris menyerong
2 batang sosej, dihiris nipis

Bahan2 kisar:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 biji cili merah

Bahan2 sos disatukan:
1 camca besar sos cili
1 camca besar sos tomato
1 1/2 camca besar sos tiram
1 camca besar kicap cair

cara:
  • panaskan kuali dgn minyak masak (kurang lebih 3 camca besar), goreng cendawan hingga kuning keemasan
  • tolak ketepi dan tumis bahan2 kisar hingga wangi
  • masukkan sos tadi dan kacau goreng hingga terbit minyak
  • tambah sedikit minyak jika kurang
  • masukkan kesemua bahan di atas kecuali pasta
  • kacau goreng hingga semua bergaul mesra, tambah sedikit air
  • bila mendidih, masukkan pasta dan gaul hingga kesemuanya mesra
  • rasa masinnya, jika kurang tambah lagi kicap cair hingga mencapai tahap kemasinan yg dikehendaki
  • angkat dan hidangkan panas, boleh juga dimakan dgn cili jeruk jika suka

source: mat gebu

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin