200 gm tepung roti
1 sudu gula
sedikit garam
1 sudu kecil yis
125 ml air
1 sudu butter
1 sudu susu tepung
Bahan2 utk topping:
2 keping dada ayam
2 ulas bawang putih
serbuk lada sulah
mayonis
sos cili dan sos tomato
cheese
mixed vegetable ( boleh juga diganti dgn button mushroom dan pineapple)
black pepper
cara:
- bhn2 utk kulit piza dicampur dan diuli sehingga sebati. Biar kan selama 45- 60 minit.
- tutup doh tersebut dgn kain yg lembab
- canai doh tersebut setebal 0.5 cm. cucuk dengan garfu keseluruhan doh tersebut.
- Bakar pada suhu 200 darjah selama 12-15 minit
- utk topping: bawang putih dicincang2. masukkan 1 sudu minyak masak ke dalam kuali dan masukkan bawang putih. goreng sehingga kekuningan.
- kemudian masukkan isi ayam yg telah dicincang2. goreng sehingga masak.
- masukkan garam dan serbuk lada sulah
- Sapu kulit piza dengan mayonis. kemudian diikuti dengan sos cili dan sos tomato.ratakan sos keseluruh bahagian.
- tabur ayam yg digoreng tadi di atas kulit piza dan juga mixed vegetable atau button mushroom dan pineapple.
- taburkan cheese mengikut citarasa masing2
- masukkan piza ke dalam oven sekali lagi, bakar pd suhu 200 darjah kira2 8 minit.. enak dimakan panas-panas
source: minami, myr
0 comments:
Post a Comment