Pages

28 June 2007

Pau resepi I



resepi dari Yani

Bahan-bahan (8 biji):
300g tepung gandum
6g baking powder
2g garam
162g air suam
6g dry yeast
30g gula halus
18g lemak sayur

cara:
- masukkan tepung, baking powder dan juga garam. kacau biar serata
- campurkan air, dry yeast dan gula dalam bekas lain. kacau biar gula larut
- masukkan no.2 ke dalam no.1. Uli sehingga hampir licin
- masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin. Buat bentu bulat
- penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk
- utk uji naik ke tidak..Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang, maknanya doh dah naik
- tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit
- ambik sebiji doh, canaikan dan letaklah inti ditengahnya. Tutup rapat-rapat
- Bila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus
- kukus dengan api kuat selama 15~20 minit.. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan
Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin