Pages

26 June 2007

Coffee cheesecake stick


resepi dari Yani

Bahan-bahan (18x18 cm):
210g cream cheese
45g butter
60g gula halus
3 biji telur kuning
6 sudu besar fresh cream/whipping cream
6 sudu kecil corn starch/ tepung jagung
2 sudu kecil instant coffee
75g butter-dicairkan
3 sudu besar coconut flake
150g biskut

cara:
- kisar biskut. Kemudian campurkan dengan butter cair dan coconut flake. Masukkan ke dalam loyang. Tekan-tekan biar padat. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit atau sehingga hendak digunakan.
- biarkan cream cheese, butter dan telur dalam suhu bilik.
- pukul cream cheese dan butter sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula. Pukul lagi sehingga sebati.
- kemudian masukkan pula kuning telur -> fresh cream-> corn starch. Masukkan bahan2 ikut turutan sambil dikacau.
- akhir sekali masukkanlah instant coffee. Kacau lagi.
- tuangkan adunan ke dalam loyang yang ada biskut tadi. Bakar pada suhu 180C selama 20-25 minit.
- bila dah siap, sejukkan lebih kurang 1-2 jam. Kemudian potonglah dengan lebar 1.5cm

note: utk dapat rasa yg sedap, simpan dulu semalaman sebelum dimakan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin