Pages

24 June 2007

Madeleine - sejenis kuih bahulu



resepi dari k.nis

Bahan-bahan (2 loyang):
7 tbsp (100gm) butter tanpa garam
5 biji telor yang besar
1/2 cup (115gm) + 3 tbsp gula
1 1/4 cup (140gm) tepung gandum, diayak
1 tsp baking powder
secubit garam
sedikit parutan dari kulit lemon

cara:
- dalam periuk yang kecil, cairkan butter tanpa garam diatas api yang kecil hingga menjadi keperang-perangan
- sejukkan seketika dan tapis butter dalam mangkuk yang lain
- pukul telor dan gula hingga gebu. Masukkan pula butter, gaul hingga sebati
- masukkan tepung yang telah diayak, baking powder dan garam. Kaup balikkan dengan menggunakan spatula pada satu arah
- taburkan parutan kulit lemon & kaup balik lagi
- masukkan adunan ini kedalam paiping beg dengan 1/4" nozzle plain
- sejukkan didalam peti sejuk selama lebih kurang 2 jam atau semalaman
- bila sedia untuk membuatnya, panaskan oven pada suhu 190c
- paipkan adunan kedalanm loyang madeleines hingga 3/4 penuh
- bakar selama 12min atau hingga perang
- sejukkan Madeleines dan simpan dalam bekas kedap udara
Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin