Pages

6 June 2007

Sushi gulung (makizushi)


resepi dari minami, japan

Bahan-bahan (4-5 org):
1/2 kg beras jepun
cuka untuk sushi
3 biji telur
1 batang timun
lettuce
udang
5 helai seaweed
mayonis
bamboo mat
isi dalam bole diganti dgn tuna, ikan salmon dll mengikut citarasa masing2

cara:
  • masak beras jepun seperti masak nasi biasa
  • bila dah masak, masukkan nasi ke dalam bekas besar dan tuangkan cuka sushi ke atas nasi. kacau nasi dgn cuka rata2. biarkan nasi sejuk
  • udang direbus dan dibuang kulitnya
  • telur dipukul sekejap dgn sudu dan goreng dgn sedikit minyak.bila dah masak, potong telur panjang2
  • buang sedikit kedua-dua belah hujung timun. potong memanjang. lettuce dibersih dan potong besar2 (sehelai lettuce potong dua)
  • ambil sehelai seaweed, letakkan di atas bamboo mat. senduk nasi dan ratakan nasi ke semua bahagian seaweed tersebut
  • kemudian letakkan sehelai lettuce diatas nasi. diikuti telur, timun, dan udang. akhir sekali masukkan mayonis
  • gulung makizushi tersebut padat2 dan ptg seperti didlm gambar

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin