13 June 2007
Tom yam (Thai menu)
resepi dari kak zara
Bahan-bahan (3-4 org):
½ ekor ayam (dipotong kecil)
2 biji bawang besar (dihiris bulat)
3 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
15-20 batang cili padi merah (ditumbuk kasar)
2 batang serai (dititik)
1 sudu besar pes tom yam
4 helai daun limau purut
2-3 biji limau nipis (diambil jusnya)
3-4 cawan air
garam & perasa
sedikit minyak
sayur-sayuran (bunga kobis, jagung muda, tomato)
cara:
- panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang putih hingga wangi dan perang
- masukkan ayam, kacau sekejap dan tutup periuk sebentar (supaya jus ayam keluar)
- masukkan air dan biarkan mendidih. Setelah itu masukkan serai, bawang besar dan daun limau
- masukkan cili padi, pes tom yam, garam serta perasa.
- kemudian masukkan sayur-sayuran dan biarkan sekejap.
- last skali, masukkan jus limau, kacau sekejap dan matikan api.
note: tom yam yg enak, ade sedikit rase pedas, masam dan wangi dari aroma daun limau
0 comments:
Post a Comment