1 kg ikan tenggiri
2 sudu teh rempah kari ikan
1/2 sudu teh halba campur
2 helai daun kari
1/2 cawan air asam jawa
2 sudu teh kerisik
1 helai daun limau purut
garam secukup rasa
Bahan2 kisar:
15 batang cili kering
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu teh belacan
1 ketul kunyit hidup
cara:
- panaskan kuali dan tumiskan semua bahan yg dikisar dan daun kari hingga naik bau
- kemudian masukkan rempah kari ikan dan air asam jawa. gaulkan hingga sebati dan biarkan ia mendidih menjadi pekat
- selepas itu, masukkan kerisik, halba campur dan ikan tenggiri. kacau sekali lagi dan biarkan ikan masak. masukkan garam secukup rasa
- akhir sekali masukkan daun limau purut dan dan bendi mengikut citarasa masing2
0 comments:
Post a Comment