Pages

24 October 2007

Buttermilk doughnut


Bahan-bahan:
2 cawan tepung roti
1 3/4 cawan tepung gandum
1 cawan gula
2 biji telur size besar
1 camt soda bikarbonat
1 camt baking powder
1/4 camt nutmeg powder
1 cawan buttermilk
3 camb mentega cair
1 camt esen vanilla

for coating:
gula kaster/halus campurkan sedikit dengan serbuk kulit kayu manis dan digaul rata

cara:
  • pukul gula dan telur sehingga gebu
  • masukkan buttermilk, mentega cair dan esen vanilla dan pukul lagi hingga sebati
  • tuangkan kedua2 jenis tepung yg telah diayak bersama dengan soda bikarbonat, baking powder dan nutmeg powder. kacau hingga sebati
  • adunan mmg lembik sedikit dan masukkan ke dlm freezer bag/bekas tutup kedap dan simpan dlm fridge utk semalaman
  • taburkan papan canai dengan tepung supaya adunan tadi tidak melekat dan senang untuk dicanaikan. dough will be sticky, dust with flour
  • canaikan adunan dlm 1/4 inci dan tekapkan dengan acuan donut. jgn canaikan adunan tebal sgt sbb bila goreng nanti donut akan naik jadi gebu. lepas ditekap dgn acuan donut bolehlah ditarik2 sikit doh dan baru dimasukkan ke dlm kuali









  • gorengkan donut hingga keperangan. salutkan dengan campuran gula kaster dengan serbuk kulit kayu manis yg telah di masukkan ke dlm freezer bag dan gaulkan hingga donut bersalut rata
note: donut nie mmg rasa lembut dan gebu tapi buat donut nie tahap kesabaran kena tinggi sbb doh mmg lembik n sticky so kena sapu tepung banyak sikit

8 comments:

MyPeriukBelanga said...

reen donut ni kalu d salut ngan powder sugar laei power bedesut taww rasa2 knis nak buat gaya tu sobab bdk2 kek umah ni tatak minat sgt ngan gula kasar2, kalu iced kan dia laeii cun kan mlampau pulak makdaro ni buek bolom tau laeiii :p

noreen said...

k.nis kat sini tak ada jual powder sugar tapi kalau guna icing sugar pun buleh jugak kot. nanti reen nak cuba salut campuran castor sugar ngan cinnamon powder lepas tu another campuran icing sugar + cinnamon powder sure berdesing pale aku terus je pengsan ahak tapi mmg sodap tau lepas tu jgn lupa tarik2kan donut tu b4 goreng kasi dia nipis sikit sbb nanti goreng jadi gebu cam si mat tu hah ampunnn

Mat Gebu said...

Patutlah pakcik tiba2 sakit perut mcm kena senggugut!!, rupanya ada org sebut..ahaks!!!...wah norren dah mula mengganas kembali di dapur nampak...ini tak bley jadi, nampaknya pakcik pun nak kena makan vitamin rajin bior berasap dapur!!!...kalau telan sentil mak dara leh jadi rajin tak?..

MyPeriukBelanga said...

reen powdered sugar, icing sugar & confectionery sugar mmg dlm satu kategori lah tuu ahak cam tak taw pulak. reen kata tatak suka cinnamon ni angau apolak yg dah jangkit nak mam cinnamon pulak?

matt,jgn kata totolan sentil aku nak jadi rajin, ekau kan terus jadi BADANG sekali tawww jgn memain matt sentil aku pure suci bersih lagi halal youu ahak ahak

Mat Gebu said...

mak dara...i kalau nak telan pilih perisan strawberry...ada ke?..

MyPeriukBelanga said...

matt eko ni kejap nak perisa pudina kejap stoberi frickle minded tol lah kang den bagi eko perisa tongkat ali sekali lah biaq kuat skit momasak tu dgr2 dah tak larat laeii nmpk kalu perisa tongkat ali makdaro ni kompom jalan terus tak belok2 laeii tawww..ahak ampoonn sampai taon dopan!!

Hani said...

naper semua org rajin nih...
aku jugak yang malas tahap gaban. sampai komen kat blog sendiri pun malas nak jawab. huhuhu

noreen said...

ala hani tu biase ler bila angin kus2 dah mai hah pandang dapuq pun tak kuasa sebelah mato pun tak hendak pandang tapi bila dah rajin tahap gaban hah amik ko dlm satu ari tu 3-4 mcm masak

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin