200gm fresh blueberries
20gm gula
2 biji telur
1/2 camt esen vanilla
125gm butter
170gm self-raising flour - diayak
125gm gula
2 camb gula perang
cara:
- masukkan 20gm gula dan 1/2 blueberries ke dalam mangkuk kecil dan masak dengan api perlahan sambil dikacau sehingga jusnya keluar
- tutupkan api dan campurkan balance blueberries dan kacau hingga sebati. ketepikan dan biarkan sejuk
- pukul telur dan masukkan esen vanilla dan butter. kacau rata
- campurkan gula dan tepung dlm mixing bowl yg lain dan buatkan lubang ditengah dan tuangkan adunan telur tadi dan kacau hingga sebati
- tuangkan 3/4 adunan tadi ke dlm blueberries dan kacau sedikit
- sudukan adunan blueberries dan adunan biasa dengan diselang-selikan ke dalam loyang bulat berukuran 9"
- gunakan chopstick sambil dikacau atas bawah supaya terbentuknya marble tapi jgn terlalu dikacau sgt
- taburkan sedikit gula perang di atas adunan dan dibakar pada suhu 180C selama 50-60 min
- biarkan sejuk sebelum dipotong
5 comments:
pakai fresh blubery musti sedap ekk..sini nak cekau yg fresh tu mahal sikit laa..uhuhu...
Guna blueberry dalam tin bulehh kaaa??..sini kalau nak jering, petai atau kerdas tu melambak leerrr...ahakss!!
za sini pun fresh blueberry tak jugak murah kadang2 tu beli yg frozen murah sikit. noreen mmg suka makan kek or muffin ada letak blueberry mmg sedap. buat kek tu kan noreen sorang je balun asben ckp kek tu cam rupe muffin seketul besar ahak
mat ko kalo nak lotak joring or potai kene ubah name kek tu hah jadi marble potai cake or marble jering cake hah mau jenuh org putih nak menyobut tergeliat lidah ahak
Yoo lahh tu!!! achik faham bona, org putih memang mcm tu..nak yg elok yoo, nantilah den buek botul2 kek marble jering berpotai kang, ado yang masuk ICU...
Post a Comment